Οι σαρδέλες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του Σ. διαβήτη-2

Οι σαρδέλες, με την υψηλή περιεκτικότητα σε Ω-3 λιπαρά οξέα, ταυρίνη, βιταμίνη D, πρωτεΐνες και τις λίγες θερμίδες, μπορούν να επιφέρουν μείωση του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 σε άτομα υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με ισπανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition.

Χρησιμοποιώντας τα Φινλανδικά κριτήρια FINDRISC για την εκτίμηση του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη-2, οι Ισπανοί ερευνητές από την Μπαρτσελόνα μελέτησαν την επίδραση που είχε η εβδομαδιαία κατανάλωση 200 γραμμαρίων σαρδέλας σε 75 προδιαβητικούς για το διάστημα ενός έτους. Η ομάδα ελέγχου αποτελούνταν από ισάριθμους συμμετέχοντες, η δίαιτα των οποίων δεν περιλάμβανε την τακτική κατανάλωσή των συγκεκριμένων ψαριών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εβδομαδιαία κατανάλωση δύο γευμάτων σαρδέλας των 100 γραμμαρίων παρουσίασε σημαντική επίδραση στον έλεγχο του σακχάρου και στους καρδιαγγειακούς δείκτες. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν σαρδέλες σε λάδι από κονσέρβα, με τη σύσταση να καταναλώνεται ολόκληρο το ψάρι.

Η εξέλιξη του προδιαβήτη σε διαβήτη-2 καταγράφηκε στο 2,7% των ατόμων υψηλού κινδύνου της ομάδας με τη κατανάλωση σαρδέλας και στο 5,2% της ομάδας ελέγχου.

Διαπιστώθηκε ότι η τακτική κατανάλωση σαρδέλας συνοδεύτηκε από μείωση στις τιμές του σακχάρου νηστείας, της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, των τριγλυκεριδίων και της ολικής χοληστερόλης και από αύξηση της “καλής” –ΗDL χοληστερόλης και της ορμόνης αδιπονεκτίνης.

Οι εξεταζόμενοι παρουσίασαν, επίσης, μείωση της αρτηριακής πίεσης και βελτίωση των σωματομετρικών μετρήσεων, αναφορικά με το βάρος, τον δείκτη μάζας σώματος, την περίμετρο μέσης και λεκάνης, παρά την διατήρηση του ίδιου επιπέδου φυσικής δραστηριότητας.

Πηγή

https://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(21)00153-9/fulltext

https://www.medscape.com/viewarticle/951528?src=WNL_dne_210521_mscpedit&uac=360985AV&impID=3387947&faf=1#vp_1

Σχετικά άρθρα